bekijk hier de online versie van de nieuwsbrief
John F. Kennedyschool
Nieuwsflits 16-07-2021

Wat zal 2021/2022 ons brengen?

De vakantie staat voor de deur. Na wederom een bewogen jaar mag iedereen fijn gaan genieten van de zomervakantie. Gelukkig kunnen we ook van dit jaar zeggen dat we veel geleerd met en van elkaar. We worden steeds behendiger met de Chromebook, thuisonderwijs schudden we uit onze mouw en zodra de kinderen weer welkom zijn, geven we weer les alsof we nooit weg zijn geweest.

Al deze ervaringen leveren mooie ontwikkelingen op. En volgend jaar ontwikkelen we door. Wat 2021-2022 ons zal gaan brengen, kunt u hieronder lezen:

Leren zichtbaar maken
De afgelopen jaren heeft basisschool John F. Kennedy mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Ik neem u in dit bericht mee terug in de tijd en naar de toekomst. Vanaf 2017 zijn wij gestart met het leren zichtbaar maken. Waar deze mooie ontwikkeling praktisch begon met een datamuur in iedere klas en op de juiste manier feedback geven aan de leerling, hebben wij inmiddels na vier jaar een flinke onderwijsontwikkeling doorgemaakt. Het doel van deze ontwikkeling blijft kinderen meer eigenaar maken van hun eigen leerproces.

Hoe leert uw kind het beste?
Eigenaar van je eigen leerproces zijn, betekent niet dat kinderen zelf kunnen kiezen wat ze leren. De leerkracht stelt nog steeds kaders en begeleidt kinderen in het leerproces. Wel wordt bedoeld dat kinderen kunnen leren op een manier die zij prettig vinden: zittend, liggend, in een geluidsarme of meer ‘gezellige’ omgeving of liever alleen of vaker samen met anderen. De leerkracht kijkt steeds meer naar het kind en wil weten wat past bij het kind. Wij stimuleren kinderen na te denken over hun eigen leren. Want het is enorm motiverend als je weet wat je leert en hoe je leert. En het helpt je bij het maken van keuzes.

Plezier in leren, datamuur, portfolio, uitdagen
Een kind leert als het in de klas het gevoel heeft dat het ‘het kan’. Door een positieve benadering en door het portfolio en de datamuur hebben de kinderen zicht op wat ze aan het leren zijn, wat ze al geleerd hebben en waar de aandacht de komende periode naar toe zal gaan.
Het is ook belangrijk dat kinderen ‘er invloed op hebben’. Dat ze zelf hun stappen kunnen en mogen bepalen en dat ze inzien dat als iets moeilijk is, ze soms even moeten doorzetten.
De leerstof die we aanbieden of vaardigheden die we belangrijk vinden moet voor een leerling uitdagend zijn. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze invloed hebben op hun manier van leren en bloeien op bij het gevoel ‘erbij’ te horen.

Onderzoeken, leren door doen, groeien!
De komende periode staan er nieuwe ontwikkelingen voor de deur. We zetten in op nog meer gepersonaliseerd, uitdagend onderwijs, met aandacht voor alle talenten en vaardigheden voor de toekomst.
Een van die nieuwe ontwikkelingen is dat de kinderen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid op onderzoek mogen gaan. Als je iets weet, kun je ook weten dat er iets is wat je nog niet weet. En dan mag je op zoek. Zelf op zoek is willen ontdekken, willen onderzoeken, leren door te doen en vooral door het samen te doen.
In gesprek gaan met de leerlingen is een tweede ontwikkeling die wij willen doormaken. De leerkracht zal regelmatig met uw kind een gesprekje voeren over de behaalde doelen, de groei en de motivatie. En ook complimenteren, sterke punten naar boven halen en doelen stellen voor de komende periode. Dat niet alle kinderen dat meteen kunnen is niet erg. We gaan met elkaar dit proces doormaken.
De derde ontwikkeling is dat wij er naar streven dat kinderen zelf kunnen aangeven welke instructie ze nodig hebben. Dit stimuleert hun verantwoordelijkheidsgevoel. De kinderen krijgen dus nog meer de regie over hun eigen leerproces. En uiteraard houdt de leerkracht deze ‘regie’ in de gaten.

We betrekken u nauw bij de ontwikkelingen die gaande zijn op onze fijne school, via deze nieuwsbrief, maar ook door u regelmatig op school uit te nodigen. U merkt het vanzelf! Fijne zomer en tot eind augustus!

zomerrand.jpg

Lezen in de zomervakantie

Lezen in de zomervakantie. Dat is niet voor alle kinderen even vanzelfsprekend. Maar het zou toch fijn zijn als het alle kinderen lukt om deze zomervakantie toch te blijven lezen. Dat voorkomt een leesdip na de vakantie.

Als school hebben we daarom al een boekenbeurs gehouden op school, zodat de kinderen allemaal een leuk boek hebben kunnen kopen voor de vakantie. Deze boekenbeurs heeft €106,35 opgebracht. Hier gaan we nieuwe boeken voor de schoolbieb voor kopen. 

Ook hebben we weer een leuke zomerleesactie waar we op zoek gaan naar de beste leesdetective. Hiervan heeft uw kind een blad mee naar huis gekregen.

Verder hebben alle kleuters het prentenboek “Max en de Maximonsters” cadeau gekregen om thuis lekker uit voor te lezen. 

Veel leesactiviteiten dus!

Maar als school doen we ook mee met Blink Zomerlezen. Voor de komende groepen 3 t/m 8 zijn er spannende verhalen geschreven door de bekende kinderboekenschrijfsters: Maren Stoffels, Tosca Menten en Manon Sikkel.  Met niet alleen onze eigen school in de hoofdrol, maar ook rollen voor onze directeur, de conciërge en de leerkrachten. 

Elke week komt er een nieuw hoofdstuk online. Met een spannende cliffhanger naar het hoofdstuk van volgende week. Zo komen de kinderen er in 6 weken achter wat er op onze school gebeurt als zij met vakantie zijn! Dat willen ze natuurlijk niet missen. 

Via onderstaande unieke linkjes zijn de komende 6 weken de verhalen van de verschillende groepen te lezen. 

groep 3: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

groep 4: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

groep 5: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

groep 6: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

groep 7: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

groep 8: Blink Zomerlezen: Ontdek de zomerthriller in jouw lokaal

Wil je een reminder ontvangen als er een nieuw hoofdstuk klaar staat? Laat dan via die link je emailadres achter en je ontvangt elke week bericht.

Leuk als je meedoet. Je zoon of dochter gaat gegarandeerd een hele spannende zomer tegemoet!

boterham.jpg

Lunchpauze volgend schooljaar

Vanaf volgend schooljaar gaan wij een kleine wijziging aanbrengen in de tijden van de lunchpauze. Alle groepen zullen tussen 12.00 uur en 12.45 uur pauze hebben. Dat betekent dat er in de klas eerst geluncht wordt met elkaar en bij mooi weer spelen de kinderen daarna fijn buiten. Bij slecht weer spelen de kinderen een spelletje in de klas of tekenen en knutselen wat. 

Het voordeel van deze gezamenlijke pauze is dat we in de middagen beter groepsdoorbrekend kunnen werken. We starten gezamenlijk om 12.45 uur met de lessen, waardoor kinderen uit andere groepen gemakkelijk kunnen aansluiten bij een opdracht of les van een andere groep. 

Inloop vrijdag 27 augustus

om een hoekje.jpg

Het duurt nog een vakantie lang, maar op vrijdag 27augustus nodigen we jullie van harte uit om van 11.15 uur tot 12.00 uur een kijkje te komen nemen in je klas. De juf(fen) ontvangen je en laten zien wat je plekje wordt de komende periode. 

Agenda

Vrijdag 27 augustus:
Inloopmoment 11.15 uur - 12.00 uur

Maandag 30 augustus:
Start het nieuws schooljaar. We verwachten alle leerlingen weer om 8.30 uur op school

Het team van de Kennedyschool

wenst u een hele fijne zomervakantie toe!

We zien elkaar weer op maandag 30 augustus!

zomer.jpg

Nieuws uit de omgeving

Flyer met de agenda van de kunstzinnige zomeractiviteiten voor de jeugd Download

Doe mee met de zomerpuzzel

bieb.jpeg

Bibliotheek Westland heeft een mooie zomervakantiepuzzel rondom jeugdboeken voor het hele gezin: Ga op zoek naar de boektitels die horen bij de 100 illustraties. Veel oude en nieuwe boekenhelden komen langs. Dus de hulp van opa’s, oma’s en ouders is hard nodig
Op deze manier is er tijdens de zomervakantie ook aandacht voor jeugdboeken en hopen we natuurlijk dat er juist dan veel wordt gelezen.

 De puzzel is te downloaden via de bibliotheeksite en ligt in alle bibliotheekvestigingen.  

Bibliotheek Westland wenst iedereen een heerlijke zomervakantie.

 

 

 
Kerst 2019
 
John F. Kennedyschool

Obrechtlaan 12
2692 BV 's-Gravenzande
0174 - 414 944
info@kennedy.wsko.nl

 
Copyright © 2018 jfkschool.wsko.nl
Online versie | Afmelden